Καφεκοπτείο Αβέρωφ

...από το 1926

galiko.jpg

Συνταγή καφέ φίλτρου

Ο καφές φίλτρου ανεξαρτήτως των τύπων (γαλλικός, αμερικάνικος με αρώματα), χωρίζεται σε δυο κατηγόριες ως προς την παρασκευή του:

Μηχανή φίλτρου (αυτόματη καφετιέρα):

Ο ευκολότερος τρόπος να παρασκευαστεί ο καφές είναι με τη χρήση μίας αυτόματης καφετιέρας. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή κα αυτοματοποιημένη. Τοποθετούμε  το κατάλληλο χάρτινο φίλτρο στον κώνο παρασκευής (καλάθι). Προσθέτουμε μία ποσότητα φρεσκοκομμένου και μεσαίου αλέσματος καφέ στο φίλτρο. Τοποθετούμε το νερό στο αντίστοιχο δοχείο. Όταν το νερό αγγίξει το σημείο βρασμού θα αρχίσει να πέφτει στο φίλτρο του καφέ. Ο χρόνος και η θερμοκρασία παρασκευής ρυθμίζονται αυτόματα. Αν η καφετιέρα διαθέτει θερμαινόμενο πιάτο κάτω από το δοχείο του καφέ, καλό είναι να απομακρύνουμε  το δοχείο όταν η διαδικασία παρασκευής ολοκληρωθεί πλήρως, για να αποφύγουμε το κάψιμο του καφέ.

Γαλλική πρέσα (French Press):

Η λειτουργία αυτού του τύπου συσκευής είναι να ξεχωρίζει τον καφέ από το κατακάθι κατά την διαδικασία της παρασκευής. Το δοχείο αυτής της συσκευής είναι ένας γυάλινος στενός κύλινδρος. Βάζουμε  στον γυάλινο κύλινδρο την ποσότητα καφέ που επιθυμούμε, ρίχνουμε το νερό και τοποθετούμε το φίλτρο μέσα στον κύλινδρο χωρίς να το πιέσουμε προς τα κάτω. Μετά από μερικά  λεπτά αφού ο καφές έχει μουλιάσει πλήρως, πιέζουμε το φίλτρο προς τα κάτω φυλακίζοντας το κατακάθι στο πάτο του κυλίνδρου. Αυτή η μέθοδος δίνει στον καφέ μια ασύγκριτη γεύση λόγω του ακριβή χρόνου εξαγωγής και την εξάλειψη των ελαίων που είναι συχνά παγιδευμένα στα φίλτρα

Η διαδικασία προετοιμασίας καφέ πρέπει να διαρκεί 4-5 λεπτά. Η αναλογία καφέ- νερού πρέπει να είναι 60 γραμμάρια καφέ ανά 1 λίτρο νερού (65-70°C). Συνιστάται το  νερό να είναι φιλτραρισμένο ή νερό πηγής διότι το νερό βρύσης στερείται μεταλλευμάτων, μερικά από τα οποία είναι ουσιαστικά για τη γεύση του καφέ.