Καφεκοπτείο Αβέρωφ

...από το 1926

mithos.jpg

Ο μύθος του καφέ

Ο μύθος του καφέ εικάζεται ότι ξεκίνησε από την Αιθιοπία, εκεί όπου ένας βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του γίνονταν πιο ζωηρές όταν έτρωγαν κόκκους από ένα συγκεκριμένο δέντρο. Το δέντρο αυτό ήταν το καφεόδεντρο, του οποίου οι καρποί δημιουργούσαν αυτό το φαινόμενο. Πιθανόν στα μισά του πρώτου αιώνα πέρασε στην Αραβική χερσόνησο. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι να μετέφεραν σπόρους οι φυλές που μετανάστευαν βόρεια από την Κένυα και Αιθιοπία στην Αραβική χερσόνησο. Εκεί άρχισε η εξέλιξη του ροφήματος αλλά και η ονομασία του, η λέξη coffee σημαίνει ρόφημα και προέρχεται από την αραβική kahwa. Πρώτοι οι μουσουλμάνοι μοναχοί το προτιμούσαν γιατί τους κρατούσε ξύπνιους κατά τη διάρκεια των νυχτερινών προσευχών και ακολούθησαν προσκυνητές αλλά και ταξιδιώτες.

Στις αρχές του 17ου αιώνα από ταξίδια ευρωπαίων στην περιοχή, άρχισαν να παρατηρούν και να δοκιμάζουν τον καφέ. Πρώτοι οι Ολλανδοί μεταναστεύουν το δέντρο και επιχειρούν να το καλλιεργήσουν στην αποικία τους την Ιάβα. Οι Γάλλοι στη συνεχεία έκαναν καλλιέργεια στην νήσο Reunion (στον Ινδικό Ωκεανό) ακολούθησαν και οι Άγγλοι. Έτσι άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Ευρώπη που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό αυτό το νέο προϊόν. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν διάφορες ποικιλίες στον τρόπο παρασκευής του όπως γαλλικός, ιταλικός, με αρώματα κ.α. Τέλος μεταφέρθηκε στον Νέο Κόσμο και άρχισαν να δημιουργούνται τεράστιες φυτείες με καφεόδεντρα οπού μέχρι σήμερα είναι το επίκεντρο των καλλιεργειών λόγω του κλίματος. Ο καφές ευνοείται σε κλίμα κυρίως τροπικό με υψηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις ,όπως δηλαδή στην ζώνη του ισημερινού.

Σήμερα

Ο κάθε τύπος καφέ (ελληνικός - φίλτρου - εσπρέσο) προέρχεται από την διαφορετική επεξεργασία ψησίματος, τρόπος άλεσης και μέθοδος παρασκευής. Οι κόκκοι του καφέ διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο καλλιέργειας (κλιματολογικές συνθήκες - υψόμετρο - έδαφος). Η δοκιμή της γεύσης (cupping) γίνεται από ειδικούς και αξιολογείται το προϊόν μετά από δοκιμές πολλών φλιτζανιών. Οι τιμές του ωμού καφέ διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια Ν.Υόρκης και Λονδίνου.