Καφεκοπτείο Αβέρωφ

...από το 1926

health.jpg

Καφές και υγεία

1) Χρήσιμες ιδιότητες

Ο καφές είναι ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα ροφήματα του ανθρώπου. Στην Ελλάδα κυρίως ο ελληνικός αποτελεί ιδανικό σύντροφο στην καθημερινότητα μας. Η πλούσια του γεύση δυνατό άρωμα του και η αντιοξειδωτική δράση τον καθιστούν κορυφαίο διατροφικό προϊόν. Μας τονώνει και μας βοηθά να έχουμε καλύτερη διαύγεια και αντοχή στις πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες της ημέρας. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν από τη φύση τους στους κόκκους του καφέ, και εκείνο που προκύπτουν από τη διαδικασία του καβουρδίσματος, είναι πλούσιος και σε πολυφαινόλες, 3 – 4 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον οργανισμού μας, από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.

2) Καφές και ύπνος

Υπάρχει η αντίληψη ότι ο καφές επιδρά αρνητικά στον ύπνο, ο άνθρωπος γενικά έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στη δράση της καφεΐνης. Η επίδραση της κατανάλωσης καφέ στον ύπνο εξαρτάται κατά πολύ από την ανθεκτικότητα του κάθε ανθρώπου στην καφεΐνη, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν επιδρά αρνητικά, αντιθέτως η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, μας τονώνει και μας βοηθά να μη νιώσουμε εύκολα κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας.

3) Καφές και δίαιτα

Ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες (π.χ. ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ περιέχει 1 μόνο θερμίδα). Τα συστατικά που προστίθενται στον καφέ, ή ζάχαρη και το γάλα, είναι εκείνα που μπορούν να αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο του ροφήματος. Συνεπώς, ο καφές μπορεί άνετα να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο καθώς, όχι μόνο δεν μας επιβαρύνει θερμιδικά, αλλά μας εφοδιάζει επιπλέον με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του.

4) Επίλογος

Εκτός από αγαπημένο ρόφημα ο ελληνικός έχει και κάποιες ιατρικές ιδιότητες. Στις στομαχικές διαταραχές μια κουταλιά του γλυκού αλεσμένος καφές μαζί με λίγες σταγόνες λεμονιού βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, επίσης ο αλεσμένος πάντα καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρο αιμοστατικό σε μια πληγή.